Menu

Kunststof på bildæk

image Vindinge's tidligere formand Frits Christensen i nærkamp ved åbningen af Tårups kunststof i 2013
PG
29. august 2018 kl. 09:09
Kunststofbanen som ønsket

Kunstgræsbanen i Vindinge skal fyldes med gummigranulat. Det har byrådet besluttet på i aftes efter lang debat og afstemning. S og SF ville have mere miljørigtig løsning.

Nyborg: Det var en kamp mellem ideologierne, der fandt sted, da et sjældent uenigt byråd tirsdag aften nåede frem til en afgørelse for, hvilken type kunstgræsbane, der skulle anlægges i Vindinge.

I sidste ende blev det vedtaget, at banen skal benytte gummigranulat fra aftjente bildæk. Den løsning fik opbakning af Venstre og Dansk Folkeparti. Det er i øvrigt også den løsning, som Vindinge Boldklub, der medfinansierer projektet, helst vil have.

Det var med forholdvis snæver margin, at modellen med gummigranulat blev vedtaget frem for modellen med kork. Korkgranulatet, der skulle være en mere miljøvenlig løsning fik opbakning af Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti.

Hensyn til miljøet

Forskellen i holdninger kommer på baggrund af hensyntagen til miljøet.

Jesper Nielsen (S), der er næstformand i Kultur- og Fritidsudvalget, mente ikke, at det er forsvarligt at benytte gummigranulat, da det fører til en øget udledning af mikroplast i naturen.

Derfor så Socialdemokratiet hellere, at man valgte den dyrere løsning med kork, da det ikke indeholder plastik. Samme holdning delte Suzette Frovin (SF), ud over hun også mener, at man skal være villig til at se på andre naturprodukter end lige netop kork. Det gjorde ikke så meget, at naturprodukter er en dyrere løsning.

- Vi skal nok finde pengene. Vil jeg være grøn for enhver pris? Næsten, sagde Suzette Frovin.

Socialdemokratiets Albert Pedersen, der i sin tid rejste hele debatten om kunstgræsbanerne og miljøet, gik et skridt videre end resten af partiet.

- Grundlæggende er det helt forkert, at sprede noget som helst mikroplast i naturen. Derfor synes jeg, at vi skal droppe kunstgræsbanen helt, og beholde den naturlige græsbane, sagde Albert Pedersen.

En god genbrugshistorie

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Erik Rosengaard (V), lagde også stor vægt på, at gummigranulatet overholder Miljøstyrelsens krav om udledning af mikroplast. Han fremhævede i øvrigt brugen af udtjente bildæk som en form for genbrug.

- At genbruge brugte bildæk som granulat til en kunstgræsbane er jo faktisk en god genbrugshistorie, samtidig med at man slipper for at brænde dem af og dermed skade ozonlaget, sagde Erik Rosengaard.

Men hos Socialdemokratiet så man Miljøstyrelsens krav som værende det absolutte minimum, som skal overholdes. Jesper Nielsen (S) nævnte et eksempel fra "fortiden" som argument for, at man skal være mere ambitiøse, end hvad Miljøstyrelsen lægger op til.

- De første vindmøller kunne knap nok producere nok strøm til at koge et æg, og da Svend Auken i sin tid foreslog at Danmark skulle være førende indenfor vindenergi, var der mange, der grinede af ham. Nu er der nok ikke nogen, der griner mere, sagde Jesper Nielsen.

For at mindske miljøpåvirkningen, skal der laves en kant rundt om banen og en sluse til rengøring af spillernes sko og tøj, som skal reducere mængden af gummigranulat, der forsvinder fra banen.

Opstart forventes at gå i gang til efteråret.

Luk